Tanja Jänicke

Julkaistu Kategoriat Henkilöt

Tällä kertaa nostamme esille Syödään yhdessä -joukosta todellisen yhteisöllisyyden edelläkävijän. Yhteismaan Tanja Jänicke on ollut mukana luomassa niin monta yhteisöllistä ilmiötä, että lähes jokainen suomalainen on törmännyt johonkin niistä. Juhlavuonna Illallinen Taivaan Alla kattaa paitsi koko Suomen, myös ulkomaiset yhteiset pöydät.

Miksi yhdessä syöminen on sinulle tärkeää?

Yhdessä syöminen on mitä parhain yhdessäolon muoto. Ruoan äärellä ihmisten on helppo kokoontua ja kuulumiset on ketterä vaihtaa. Hyvä ruoka tekee ihmisen myös onnelliseksi ja onnelliset hetket yhdessä ovat perheen, tuttujen ja tuntemattomienkin välillä sitä tärkeintä elämässä. Toki yhteisen aterian äärellä on myös helppo puhua kipeistäkin asioista. Yhdessä syöminen tekee elämästä sakeaa ja lisää yhteenkuuluvuuden tunnetta sekä emaptiaa.

Miten toteutat sitä itse arjessa?

Perheemme pitää tiukasti kiinni siitä, että syömme illallista päivittäin yhdessä. Työt ja harrastukset saavat jopa väistyä tai sitten illallisaikaa sorvataan niiden mukaan. Pääasia, että saadaan syödä kaikki yhdessä!

Joskus se onnistuukin meillä vasta klo 21 illalla. Pyrimme kuitenkin siihen, että kaikki olisivat ruokapöydän lähellä klo 19 aikoihin. Teemme useinmiten ruokaa yhdessä. Ja jos koko jengillä on kova kiire töiden tai läksyjen kanssa, niin saattaa joku laittaa pastan tulemaan, toinen juosta pilkkomaan ainekset ja kolmas viimeistellä aterian. Kun aikaa on enemmän, niin teemme aina ruoan koko perhe yhdessä.

Kutsumme usein myös tuttuja, naapureita tai lasten kavereita ex-tempore meille syömään. Mitä enemmän jengiä illallispöydässä, sitä mukavampaa.

Vinkki yhdessä syömisen lisäämiseen?

Älä ajattele, että voit kutsua ihmisiä syömään kotiisi vasta kun se uusi matto tai sohva on hankittu tai koti siivottu. Kodin ei tarvitse olla siisti, illallisen koostua useista ruokalajeista tai kokin olla mitenkään erityistaitava – kunhan vaan syödään useammin yhdessä. Yhdessä syöminen on myös mainio tapa lähentää naapurustoja. Kuvittele miten iloiseksi ystävä tai naapuri tulee siitä että voi syödä ex-tempore vaikka tiistaina teillä kalasoppaa.

Miltei 50% suomalaisista vastasi ELO -säätiön teetättämässä tutkimuksessa, että he käyvät vain joitain kertoja vuodessa – tai eivät koskaan – syömässä jonkun kotona. Järkytyin tästä tutkimustuloksesta ja toivon, että tämän Suomi 100 -juhlavuoden Syödään yhdessä -tempauksen kautta onnistumme yhdessä edes vähän murtamaan tätä kulttuuria.