Puputtien perhe

Julkaistu Kategoriat Etusivun tarina, Henkilöt

Oluella on ollut roolinsa suomalaisessa arjessa ja juhlassa. Jouluolut on ollut tärkeä osa pyhien ruokatarjoiluja, yhteisöllisyyden ja kiitollisuuden symbolina. Sinebrychoffin jouluolut on Suomen vanhin kaupallinen jouluolut, ja sitä on valmistettu jo vuodesta 1987. Nyt kauppoihin saapuvan jouluoluen kaikki mallasohra on Puputin perheen työn tulosta. Euran Niittyfarmin tilalta lähtenyt ohra on matkannut ensin Lahteen Viking Maltin mallastamoon, ja olueksi se on pantu Sinebrychoffin panimolla Keravalla.

Puputtien tarina

Niittyfarmin tila on ollut Puputin suvussa jo kolmen sukupolven ajan. Heikki Puputti on tilan kolmas isäntä. Lähes koko ikänsä tilalla asunut Heikki on ollut pienestä pitäen tilan töissä mukana, ja tiesi jo lapsena haluavansa jatkaa suvun perinteitä. Pauliina taas teki töitä toimittajana ennen kuin pari tapasi yksitoista vuotta sitten, yhteisten tuoppien äärellä – kuinkas muuten. Pian rakennettiin kasvavalle perheelle yhteinen talo, jossa vietettiin viisi vuotta.

Niittyfarmin sukupolvenvaihdos tapahtui tammikuussa 2011, kun Heikki osti tilan isältään ja ryhtyi vuorostaan Niittyfarmin isännäksi. Perhe muutti tilalle vuoden 2013 lokakuussa. Kotiäitinä kolmen lapsen kanssa ollut Pauliina tekee nyt töitä valokuvaajana, mutta hoitaa myös tilan paperityöt. Heikki puolestaan vastaa tilan käytännön töistä; viljelystä ja broilerien hoidosta. Pauliina naurahtaa ja lisää, että hän laskee työtehtäviinsä kuuluvan myös viisihenkisen perheen ruokahuollosta huolehtimisen.

Niittyfarmin tilalla asuu viisihenkinen perhe: vauhtia arkeen tuovat pojat 8- ja 6-vuotta, ja tytär 3-vuotta. Tilan töissä auttavat kaksi osa-aikaista työntekijää, sekä tarpeen tullen perheen isovanhemmat. Arki on toisinaan kiireistä, ja elämä tapahtuu tilan töiden ehdoilla. Lapset ovat tottuneet hyvin maatilan arkeen, ja viettävät paljon aikaa mukana aikuisten töissä. Erityisesti perheen 6-vuotias on innokkaasti mukana tilan arjessa. Pauliina kertoo olevansa iloinen, että lapset ovat pienestä pitäen oppineet omatoimisiksi ja nauttivat aidosti tilan töihin osallistumisesta.

Yhteinen ruokahetki kuuluu arkeen

Kysyttäessä yhdessä syömisen merkityksestä Pauliina empii hetken ja toteaa sitten, että hänen mielestään on normaalia, että perhe syö yhdessä. Puputtien perhe istuu yhteiseen pöytään noin kuuden aikaan ja syö yhdessä. ”Ei ole sellaista, että joku syö silloin ja toinen tällöin.”, kertoo Pauliina. Yhteiset ruokahetket ovat kuuluneet arkeen jo siitä saakka, kun lapset olivat pieniä. Pauliina pohtii, miksi niin monille tuottaa nykyään hankaluuksia löytää yhdessä syömiselle aikaa, ”Toki perheillä on erilainen arki, mutta eräänlainen maalaisjärki tuntuu unohtuneen monilta. Lopulta kyseessä on aika simppeli asia.”

 Pauliina kertoo laittavansa mielellään ruokaa, mutta arjessa mennään spaghetilla ja jauhelihakastikkeella. Silloin aikaa jää myös yhdessäololle. Viikonloppuisin tehdään pidemmän kaavan mukaan, ja vieraita varten Pauliina tykkää edelleen laittaa pöytään ’sen seitsemää sorttia’. Perusruokiin luottava perheenäiti iloitsee siitä, että yhteisen aterian jälkeen jää iltaisin aikaa istua lasten kanssa sylikkäin Pikku Kakkosen aikaan.

Pauliina on samaa mieltä siitä, että sosiaalisen median päivityksiä katsoessa on helppo luulla, ettei oma arkinen ruoka riitä. ”On hienoa, että nykypäivän äidit ovat alkaneet ymmärtää, että vähempikin riittää. Voi olla armollinen itselleen.” Puputtien perheen viikonloppujen luksusruokaa ovat itse tehty pitsa, hampurilaiset tai ulkona grillissä valmistetut herkut.

Yhdessä syöminen on yksinkertaista

Moderni emäntä antaa napakan vinkin yhdessä syömisen lisäämiseen: tee ruoka, vaikka yksinkertainen, ja käy pöytään! Puputeilla yhteisessä ruokapöydässä myös keskitytään toisten seuraan – jopa isäntä siirtää sanomalehden sivuun, kun kyse on perheen yhteisestä ateriasta. Jos arki on hullunmyllyä, varaa vaikka yksi ilta yhdessä syömiselle. Perjantai on monelle perheelle sopiva aika aloittaa yhdessä viikonloppu samasta pöydästä.

Pauliinan ystävä on keksinyt loistavan idean teini-ikäisten poikiensa houkuttelemiseksi yhteiseen pöytään: joka kuun ensimmäisenä päivänä syötävä brunssi. Kukin saa silloin vuorollaan päättää, mitä pöytään katetaan. Samaan tapaan myös Pauliina on ottanut lapset mukaan arjen ruokalistojen suunnitteluun. Hän summaa, ”Ei kannata stressata sitä mitä muut tekevät, vaan tehdä niin kuin omalle perheelle sopii.”, sanoo valokuvaajana ja tilan emäntänä toimiva Pauliina.

Uudet vanhat jouluperinteet

Sinebrychoff ja Puputtien jatkavat modernilla tavalla kotimaisen jouluoluen perinnettä. Maku ja yhdessäolo ovat olleet jo vuosisatoja tärkeimpiä olutnautinnon raaka-aineita. Siinä missä ennen vanhaan talon emännät panivat oluen perheen yhteiseen pöytään, nyt jouluolut saapuu suomalaisiin pöytiin Puputtien perheeltä – ja Koffilta. Hyvä olut ja siitä nauttiminen yhdessä joulun aikaan on edelleen hieno tapa kokoontua yhteen suurella porukalla, ja kiittää kaikkia pöydässä istuvia kuluneesta vuodesta.