Vi äter tillsammans

Visste du att vi finländare äter tillsammans mer sällan än invånarna i något annat OECD-land? Hälften av oss besöker inte varandra och vänner eller släkt bjuder vi hem bara några gånger per år. På jobbet äter en fjärdelel av oss vår lunch- eller tar vår kaffepaus ensamma.  Vi har ständigt bråttom – i skolan, på jobbet och hemma. Ändå vill vi nästan alla äta tillsammans oftare – hemma, på restaurang eller t.ex. på en skogsutflykt med vår egen goda matsäck med oss. Vi är på rätt spår! Att äta tillsammans föder en gemenskap som ger oss positiv energi och får oss att må bra på ett sätt som ökar vår livskvalitet och gör oss friskare! 

Vi äter tillsammans-fenomenet föddes ur en dröm som sammanförde ett stort antal människor med mat som yrke eller mat som intresse.  Under 2017 siktar finländska samfund, företag, föreningar, förbund, fonder, byar och städer på att göra Finland till ett spännande matland med en stor känsla för samhörighet.

Vi vill återuppväcka besökskulturen med sina bortglömda seder och traditioner. Vi vill skapa en kultur som inspirerar till gemensamma måltider och måltidsupplevelser i hela Finland. Alla är välkomna att fira Finlands 100 år av självständighet vid gemensamma matbord. Programmet omfattar otaliga mindre och större evenemang där vänner, grannar, samfundsmedlemmar, by- och stadsbor äter tillsammans.

Alla är välkomna med genom att delta i festårets alla tänkbara gemensamma måltider eller att bjuda in till egna måltider, skapa måltidsuppleveleser!

 

 

Världens största byfest

Tillsammans veckoslutet (25–27.8.2017) utgör startskottet för Finlands födelsedagsfirande. Då arrangeras Världens största byfest, där hundratals aktörer i olika delar av landet ordnar byfester på eget vis. Det utlovas allt från små lokala fester till stora landsomfattande tillställningar. Detta sker i nationalparker och garnisoner likväl som i skolor och restauranger och det blir många kalas under bar himmel. Man kan ordna kalas själv eller gå till dukat bord. Här kan man anmäla sig till fenomenet vi äter tillsammans!

TOP 10 under Världens största byfest

  1. Lemmenjoki På renfarmen Kaapin Jounin Kenttä program på samiska och mat ur naturens skafferi 26.8.
  1. Posio Hemma hos Anu Pentik gör 12 invandrare och 12 ortsbor mat och keramik tillsammans.
  1. Kuopio Under SATOA Kuopio Food Festivalen 25-26.8 äts det lokala delikatesser som street food.
  1. Björneborg I Satakunta äter man tillsammans på Finlands äldsta gågata och vid Yyteris sanddyner.
  1. Mellersta Finland Chaîne des Rôtisseurs arrangerar byfest för 500 personer tillsammans med Koivisto byaråd.
  1. Ilomantsi Världens största vildmatsfestival, med bl.a. världens största lunchbord med vilt.
  1. Åbo På Åbomässan 2017 kan man äta tillsammans med beväringar och göra något oväntat.
  1. Mäntyharju I Mäntyharju äter man grisgryta med kål, ackompanjerade av grisiga sånger och danser.
  1. Huvudstadsregionen Åtskilliga evenemang utlovas, bl.a Esbodagen, barnjippo vid Annegården i Helsingfors och i Vanda bjuder Yhteinen pöytä ry alla till bords.
  1. Nationella arrangörer. Över 150 aktörer samarbetar inom projektet Vi äter tillsammans. Här finns företag, organisationer och andra aktörer såsom utrikesministeriet.

Kalas på sjätte dagen

Inom projektet Vi äter tillsammans är den sjätte dagen varje månad en speciell temadag
Slutspurten börjar nu och självständighetsdagen 6.12 är jubileumsårets höjdpunkt.

6.1. Kom och ät! -inbjudan
6.2. Vi äter tillsammans hemma
6.3. Vi äter tillsammans på jobbet
6.4. Memmans natt
6.5. Vi åter tillsammans på gården
6.6. Finlands gemensamma kaffestund
6.7. Ett ode till att äta tillsammans
6.8. Nationella blåbärspajdagen
6.9. Världsrekord i att äta ekologisk gröt
6.10. Vi äter tillsammans - Dine Together Fiskars
6.11. Restaurangernas överraskningsdag
6.12. Vi äter och festar tillsammans

Materialbank

Innehållet i denna materialbank är avsett för samarbetsparter i projektet Vi äter tillsammans. Bli partner här! Ladda ned allt material genast eller skrolla ned och kolla vad som erbjuds. Mera information fås av Susanna Haavisto: susanna.haavisto(at)elo-saatio.fi

Bildbank

Logotyper

Logotyper nedladdningsbara i färg (svart, blå, vit) och som filversioner (.tiff, .png, .jpg och .eps). Finns logon med vinjetter och text. Klicka på logon, för olika versioner.

Bekanta dig först med logotypen!

Vi äter tillsammans                                                          

3      2    1            

Finland100

Bekanta dig först med logotypen!

   4

Olika maltider

Naturmagi

Dukningar

Tekningar

Pressmeddelande

Printa

Digi