Vappuna juhlitaan yhdessä

Julkaistu Kategoriat Yleinen

Vappuna herkutellaan ja kilistellään yhdessä. Tarjoilut koostuvat pienistä makuelämyksistä; simasta, kuohuviinistä, perunasalaatista ja tippaleivistä. Kevät halutaan toivottaa tervetulleeksi yhdessä; käydään kylässä, huvitellaan tivolissa tai aloitetaan mökkikausi.

Yli kymmenen vuotta ravintola-alalla työskennellyt Vuoden Tarjoilija 2017 Ronny Malmberg kertoo, että yhteinen ateria alkaa lähes poikkeuksetta yhteisellä lasillisella, ”Vappuna halutaan nostaa malja keväälle ja uusille aluille. Kuohuviini on uusien alkujen juoma, kun esimerkiksi ateria yleensä lopetaan konjakkiin. Nostamme maljan yhdessä – samppanjalla, cavalla, proceccolla tai kuohuviinillä. Aivan erityisenä suomalaisena juomana suosittelen kotimaisesta valkoherukasta ja mustikasta Turussa tehtyä Valkiaa.” Makupariksi juhlajuomalle Malmberg ideoi jotakin samasta värimaailmasta, kuten marjoja tai hedelmiä, ”Hapokkaat maut, kuten sitrus ja ananas sopisivat erittäin hyvin. Tarjoaisin tämän joko aperitiivina tai kevyiden pikkusuolaisten ja hedelmien kanssa vappupiknikillä – pelkästä juoman väristä tulee mieleen piknik ja kesä!”

Suomalaista juomakulttuuria tutkinutta Antti Maunua tituleerataan joskus biletohtoriksi. Maunun tuore tutkimus ”Humalan tällä puolen” julkaistaan pian osana ELO-säätiön julkaisusarjaa, ja siinä tarkastellaan erityisesti juomakulttuurin sosiaalisia ulottuvuuksia. Biletohtorin mukaan yhdessä juhliminen on kuin sosiaalista liimaa, ”Biletyksen tärkein syy on sosiaalisten tunteiden ilmaisu ja jakaminen omien kavereiden kesken.” Alkoholi ei biletyksessä ole välttämätöntä, vaan tunnelma rakentuu ennen kaikkea siitä, että ympärillä ovat läheiset ihmiset. Maunun mukaan biletyksellä on tärkeä rooli arjen vastapainona myös yhteisön hyvinvoinnin kannalta, sillä se on tärkeä tilaisuus vahvistaa yhteenkuuluvuutta, ”Alkoholi kuljettaa pois arjen kiireistä ja paineista ja tarjoaa tilaa olla toisten kanssa, oma itsensä tai olla vain.” Myös Vuoden Tarjoilija Malmberg allekirjoittaa Maunun ajatukset arjen ja juhlan erottamisesta, ”Silloin kun korkkaat ensimmäisen kuohuvan kimpassa niin tiedät, että voit rentoutua. Se merkkaa arjen ja juhlan eroa.”

Pernod Ricard Finland ja kotimainen kuohuviini Valkia ovat mukana tekemässä suomalaisesta ruoka- ja juomakulttuurista entistä yhteisöllisempää. Lue lisää…