Vaara-Karjalan Leader ry

Julkaistu Kategoriat Tekijät

Vaara-Karjalan Leader ry on maaseudun kehittäjäorganisaatio, joka toimii Lieksan, Nurmeksen, Juuan, Valtimon ja Ilomantsin alueella. Yhdistys on perustettu vuonna 1995 ja sen jäsenistöön kuuluu 206 kunta-, yhdistys- ja henkilöjäsentä. Yhdistys on toiminut leader-ryhmänä neljällä EU-ohjelmakaudella ja toteuttaa ohjelmakaudella 2014-2020 paikallista ”Vasiten vastavirtaan” –kehittämisstrategiaansa.

Vaara-Karjalan leader ry hallinnoi ohjelmakaudella 2014 -2020 kansainvälistä metsästävien naisten toimintaa verkottavaa Woman the Hunter – hanketta. Hankkeen yhtenä pääteemana on villiruoka (riista, kala, marjat, sienet sekä luonnosta kerättävät villiyrtit) ja villiruoan tunnettuuden ja arvostamisen lisääminen alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti tuottamalla kansanvälinen villiruokakirja sekä järjestämällä villiruokakoulutuksia ja – tapahtumia. Hankkeessa on kumppaneina metsästävien naisten ryhmät Slovakiasta, Virosta, Saksasta ja Suomesta Pohjois-Karjalan ja Kainuun alueelta.

Vaara-Karjalan Leader ry järjestää Maailman Suurimmat Villiruokafestarit Ilomantsissa 26.8.2017. Tapahtuma on osa Suomi 100 – vuotta ja Syödään Yhdessä – juhlallisuuksia.  Villiruokafestareita juhlitaan samanaikaisesti Ilomantsissa järjestettävien  Karhunveiston MM-kisojen kanssa.

Ilomantsiin katetaan elokuisena lauantaina maailman suurin villiruokalounaspöytä jonka ääressä nautitaan parhaimpia pohjoiskarjalaisen luonnon antimia. Tapahtumaan toivotetaan tervetulleeksi kaikki villiruoasta kiinnostuneet henkilöt, toimijat ja tahot. Tapahtumassa valitaan ja palkitaan paras alku-, pää- ja jälkiruoka sekä makea ja suolainen leivonnainen.

Maailman Suurimmat Villiruokafestarit –tapahtumaan aletaan valmistautumaan jo keväällä 2017 järjestämällä Ilomantsissa, Lieksassa ja Valtimolla villiruokakoulutuksia. Koulutuksissa käydään läpi mm. reseptiikkaa, esillelaittoa, pop up –ravintolatuotantoa ja hinnoittelua villiruokaan erikoistuneen ammattilaisen avulla.

Villiruokakoulutukset ovat osa metsästävien naisten toimintaa alueellisesti ja kansainvälisesti kehittävää Woman the Hunter –hanketta. Yhteistyötä tehdään myös 4H:n ”Safkasynttärit Suomelle, lasten villiruokajuhlat 100-vuotiaalle” hankkeen kanssa.

Villiruokakoulutusten sekä Maailman Suurimmat Villiruokafestarit – tapahtuman avulla nostetaan esille pohjoiskarjalaisen villiruoan tunnettuutta alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti. Villiruokaharrastajien, kouluttajien, valmistajien ja muiden sidosryhmäedustajien ammattitaito ja tuntemus lisääntyy. Koulutuksilla ja tapahtumilla luodaan Pohjois-Karjalaan edellytyksiä myös uudenlaiselle villiruokayrittämiselle.

Vaara-Karjalan Leader ry Facebookissa

Lue lisää yhdistyksen verkkosivuilta!

v-k_leader_logopalkki_uusiosoite