Maailman suurimmat kyläjuhlat

Koko Suomen Yhdessä -viikonloppuna (25.–27.8.2017) alkaa lähtölaskenta Suomen syntymäpäivään. Silloin järjestetään Maailman suurimmat kyläjuhlat, koko maan halki levittäytyvä tapahtuma jossa sadat tekijät ympäri Suomea luovat oman näköisiään kyläjuhlia. Luvassa on pieniä paikallisia ja suuria valtakunnallisia tapahtumia: kansallispuistoissa, taivaan alla, varuskunnissa, kouluissa ja ravintoloissa. Järjestä juhlat itse tai yhdessä jonkun kanssa tai nauti jo valmiiksi katetusta pöydästä! 

Maistiaisia tapahtumista

25.8.2017 HELSINKI Kaikki katajanokkalaiset on kutsuttu syömään lounasta Merisotilaan torille tai viereiselle terassialueelle. Järjestäjänä Katajanokkaseura.

25.8.2017 MÄNTYHARJU Koko kylä syö Mäntyharjun perinneruokaa sikakaalia koulussa ja laitoksissa. Toritapahtumassa alkaa tarjoilu klo 16.00. Tarjolla on sikakaalin lisäksi perinneruoan tuunausta keittiömestari Ilkka Arvolan kanssa. Torilavalla on ohjelmaa moneen lähtöön ja kaikenikäisille, mm. Senioriteatteri E-lääkkeen Juhlapuhe –esitys, sekä Kompan tahti ja muita paikallisia musiikkiryhmiä. Välillä tanssitaan yhdessä tapahtumalle sävellettyä sikakaalin ylistyskappaletta. Musiikin on säveltänyt iskelmänikkarit Pertti Haverinen ja sanoittanut Lasse Wikman. Kappaleen esittää Mäntyharjun oma poika Jannu Löyskä. Toritapahtuma päättyy toritansseihin -tanssittamassa Urpo Heikkilä orkestereineen. Järjestäjänä Mäntyharjun kunta.

25.-26.8.2017 KUOPIO SATOA Kuopio Satoa Kuopio Food Festivalissa syödään yhdessä street food -hengessä paikallisia makuja. Järjestäjänä Pro Agria Pohjois-Savo ja kumppanit.

26.8.2017 ILOMANTSI Maailman suurimmat villiruokadestarit järjestetään Ilomantsissa. Ilomantsiin katetaan maailman suurin villiruokalounaspöytä, johon kaikki ovat tervetulleita. Järjestäjänä aara-Karjalan Leader ry.

26.8.2017 PORI Suomen vanhin kävelykatu herää henkiin kun Satakunnassa syödään yhdessä! Luvassa on musiikkiesityksiä sekä paikallisia makupaloja, ja historian havinaa. Järjestäjänä Suomi100 Satakunta ja yhteistyökumppanit.

26.8.2017 HELSINKI Roihuvuoren palvelukeskus Elokuussa 2017 osallistumme Maailman suurimpiin kyläjuhliin! Juhlat pystytämme Herttoniemen sairaalarakennuksen ala-aulaan. Rakennamme pitkän pitopöydän perinteisistä suomalaisista herkuista 100-vuotiaan Suomen kunniaksi. Pöytään ovat tervetulleita talon pitkäaikaiset asukkaat, lyhytaikaisemmat vieraat, omaiset ja talon henkilökunta.

26.8.2017 TURKU Turun Yleismessuilla 14.-27.8. järjestetään kaiken muun hulppean tapahtumarunsauden keskellä myös Syödään yhdessä –tempaus! Järjestäjänä Turun Messukeskus ja kumppanit.

25.-27.8.2017 ESPOO Tulossa on isoja tuotantoja Espoo päivään liittyen, esimerkiksi illallinen jonka teemana on tulevaisuus ja tulevaisuuden teot. Järjestäjänä Espoon kaupunki ja kumppanit.

26.8.2017 SULKAVA Saimaan rannalla järjestetään Maailman suurin kyläjuhla, paikallisyhdistykset kutsuvat kaikki yhteiseen pöytään syömään lähellä tuotettua ruokaa. Järjestäjinä Visit Sulkava, Martat ja MTK.

26.8.2017 PORVOO Koska teemana on yhdessä – tillsammans, kutsu Porvoon vanhempainyhdistyksen ry Porvoon Seudun 4H-yhdistyksen ja MLL Uuden Porvoon paikallisyhdistyksen kanssaan piknikille. Pikniktapahtuma on 26.8. klo 12-14 Porvoossa Runebergin puistossa. Järjestäjänä Porvoon vanhempainyhdistykset ry.

27.8.2017 VANTAA Sään salliessä syödään yhdessä taivaan alla maahanmuuttajanuorten kanssa Vantaan aikuisopistolla. Järjestäjänä Vantaan aikuisopisto.

26.8.2017 HELSINKI Pääkaupunkiseudun Omaishoitajat ja Läheiset osallistuvat Syödään yhdessä -teemavuoteen järjestämällä somali- ja kantaväestön omaishoitoperheille yhteisen tilaisuuden yhdessä Amal Express osuuskunta Kadian kanssa. Päivän tarkoitus on erityisesti juhlistaa samankaltaisuutta ja juhlavuoden yhdessä -teemaa. Tervetulleita ovat kaikenikäisten hoidettavien omaishoitoperheet! Luvassa on mm. haitarinsoittoa ja lasten kansantanssiryhmä, runonlausuntaa ja lyhyt luento. Tarjolla on lohikeittoa ja sambusaa. Järjestäjinä POLLI ry ja Amal Express osuuskunta Kadia.

26.8.2017 HELSINKI Illallinen Suomen taivaan alla. Järjestäjänä Yhteismaa ry.

26.8.2017 TURKU Illallinen Suomen taivaan alla. Järjestäjänä Yhteismaa ry.

26.8.2017 TAMPERE Illallinen Suomen taivaan alla. Järjestäjänä Yhteismaa ry.

26.8.2017 JYVÄSKYLÄ Yhteismaa Illallinen Suomen taivaan alla. Järjestäjänä Yhteismaa ry.

26.8.2017 HANKO Yhteismaa Illallinen Suomen taivaan alla.  Järjestäjänä Yhteismaa ry.

25.-26.8.2017 ADDIS ABEBA Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 ASTANA Finnish Your Dinner.  Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 BUENOS AIRES Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 JAKARTA Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 KUALA LUMPUR Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 LUMA Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

5.-26.8.2017 LUSAKA Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 MOSKOVA Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 PIETARI Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 TALLINNA Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

25.-26.8.2017 WASHINGTON Finnish Your Dinner. Järjestäjänä Ulkoministeriö, ulkomaanlähetystöt ja Yhteismaa.

26.8.2017 LEMMENJOKI Lemmenjoen kansallispuistossa Kaapin Jounin vanhalla porotilalla 26.8. saamenkielinen tilaisuus, jossa on musiikkia kaikilla neljällä Suomessa esiintyvällä saamen kielellä. Luvassa on konserttieväs, Heikki Nikula paikallisesta hotellista tekee "rikkaruohoruokaa" luonnon antimista. Järjestäjinä Metsähallitus ja Siida. 

27.8.2017 NURMIJÄRVI Nurmijärven kunta järjestää koko perheen rennon pikniktapahtuman Syödään yhdessä Taaborinvuorella. Taaborinvuori liittyy osaksi Maailman suurimpia kyläjuhlia sunnuntaina 27.8.2017 klo 11-14. Kulttuuripalvelut järjestää yhteiseen ruokailuun kauniit puitteet, penkit ja liinoitetut pöydät sekä musiikkia. Lisätietoja lähempänä tapahtumaa. Järjestäjänä Nurmijärven kunta.

24.8. TURKU Suomi 100 - lauluja itsenäisyyden ajalta, Runosmäen Mustalammen rannalla. Järjestäjänä Runosmäkiseura.

24.-27.8. TURKU 100 vuotta suomalaista osaamista -yrityspuisto Turun Messukeskuksessa. Järjestäjänä Turun Messukeskus ja kumppanit.  

26.-28.8. VANTAA Viikonloppu on täynnä tapahtumia! Vantaalla järjestetään muun muassa kulttuurirundi, jossa myös herkkuasema. Lauantai on myös koulupäivä, silloin järjestetään koulun ja kodin yhteistyöpäivä – liikkeellä suuri määrä ihmisiä, illalla suuri ilmaiskonsertti Tikkurilan torilla. Samana viikonloppuna pidetään myös Lempein juoksukilpailu Vantaan kaupunginmuseon ja Ilmailumuseon välillä. Järjestäjänä Vantaan kaupunki ja kumppanit.  

26.-28.8. KIRKKONUMMI Kunta tarjoaa katokset ja pöydät kuntalaisille yhdessä syömisen tapahtumaan, jossa saa pitää omia pop up:eja ja on tilaa piknikille – kaikki kuntalaiset on kutsuttu. Syödään yhdessä –tapahtumia myös Masalan ja Veikkolan kylissä. Järjestäjinä Kirkkonummen kunta ja kyläyhdistykset.

26.8. PAIMIO Jokipuistossa Sahurintiellä järjestetään muun muassa kahdensillansoutu, draamakävely, lähituottajien markkinat, muinaistulien ilta ja monipuolista musiikkia. 

26.-27.8. TURKU Unelmat liikkeelle: Suomi 100 -juhlaviikonloppu Turun liikuntapalveluissa.

26.8.-6.12. TURKU 100 päivää 100-vuotispäivään -nettisarjassa tarinoita ja henkilöitä sadan vuoden ajalta. Järjestäjänä Åbo Svenska Teatern.

26.8. POSIO Juhlavuotta viettävä Anu Pentik järjestää tilallaan kahdentoista maahanmuuttajan (nuoria ja iäkkäitä) sekä kuuden posiolaisen paikallisen kanssa työpajan, jossa tehdään ruokaa ja keramiikkaa. 26.8. tehdään suuri kattaus tehdyistä astioista ja järjestetään suuret kyläjuhlat! Mahdollisesti toteutetaan yhdessä suuri vati, joka lähetetään Linnan juhliin. Kuusamon alueen ruoantuottajien raaka-aineita haluttaisiin käyttää tarjoiluissa.

26.8.LEHMÄJOKI, ISOKYRÖ Isokyrön Lehmäjoen kyläyhdistys ry ja Lehmäjoen maaseutunaiset järjestävät Peltopiknikin la 26.8.2017, jonne ihmiset toivotetaan tervetulleiksi syömään omia eväitään yhdessä toisten kanssa.

27.8. PORVOO Smaku -tapahtumassa syödään yhdessä; ravintolat tarjoavat makupaloja 5 euron hintaan ja alueella on luvassa paljon ohjelmaa esimerkiksi lapsiperheille.

27.8. PORVOO Fredrika Runebergin perinteinen pop-up kahvila kutsuu porvoolaiset ja vierailevat tähdet syömään yhdessä!

27.8. PORVOO MLL järjestää perhepiknikin Porvoon puistossa.  

28.8. PORVOO Lapset ja ikäihmiset syövät yhdessä Porvoossa.

 

Kuudennen päivän bileet

Joka kuukauden kuudes päivä syödään yhdessä! Suomi ansaitsee enemmän kuin yhdet synttärit, joten joka kuukausi juhlitaan eri teemalla. Kesällä lausutaan oodi suomalaiselle ruoalle ja juomalle, ja ollaan ylpeitä omasta omalaatuisuudesta! Järjestä omat kuudennen päivän bileet tai lähde mukaan muiden juhliin! 

6.7.  Oodi suomalaiselle ruoalle ja juomalle 

Missään muualla ei ole niin omaleimaista juomakulttuuria kuin meillä. Suomessa juodaan maailman eniten kahvia ja maitoa, yhdessä ja erikseen. Ja meillä joka viides olut nautitaan saunomisen yhteydessä. Heinäkuun 6. päivä Eino Leinon päivänä nostetaan malja suomalaiselle ruoalle ja juomalle – kukin millä tykkää, kunhan se tehdään yhdessä – kippis!

6.8. Mustikkapiirakkapäivä

Suomalaisia marjoja ei korvata hevillä eikä muun maalaisilla. Suomalainen mustikka on omaa luokkaansa sekä makunsa että terveysominaisuuksiensa takia. Meillä suvut voi jaotella sen perusteella, tehdäänkö mustikkapiirakka pulla- vai muropohjaan. Tehtiinpä teillä kummin vain, kutsu naapurit, ystävät tai työkaverit kylään 6.8. sillä silloin vietetään Myllyn Parhaan kutsumana koko Suomen Mustikkapiirakkapäivä. 

Herkkujen Suomi 3.-5.8.2017  

Loppukesän suosikki, lähiruokatapahtuma Herkkujen Suomi ja kotimaisten oluiden Syystober -tapahtumakokonaisuus  järjestetään Helsingin Rautatientorilla jo seitsemättä kertaa! Tapahtumiin on vapaa pääsy, joten nappaa kaverit mukaan ja tule maistelemaan suomalaisia lähiherkkuja! Lue lisää.. 

Kaikki kuudennen päivän bileet

6.1. SYÖMÄÄN! -kutsu
6.2. Syödään yhdessä kotona
6.3. Syödään yhdessä töissä
6.4. Mämmien yö
6.5. Syödään yhdessä pihalla
6.6. Suomen yhteinen kahvihetki
6.7. Oodi suomalaiselle ruoalle ja juomalle!
6.8. Kansallinen mustikkapiirakkapäivä
6.9. Luomupuuron ME
6.10. Vi äter tillsammans - let's eat together
6.11. Ravintoloiden yllätyspäivä
6.12. Syödään ja juhlitaan yhdessä