Syötävän kaupungin lupaus

Julkaistu Kategoriat Tarinat

Eikö olisi mukavaa poimia omalta parvekkeelta yrttejä salaatin mausteeksi? Mitä jos ruusupensaan sijaan kerrostalopihalla kasvaisikin marjapensaita?

Haastamme kaikki kaupunkilaiset mukaan muuttamaan kaupungit syötäviksi, kasvatetaan omaa ruokaamme lähellä ja viljellään kaupungit viihtyisämmiksi.

Ylen ja tuotantoyhtiö DocArtin toteuttama Syötävä kaupunki -haastekampanja alkaa keskiviikkona 12.4.2017 ja jatkuu kasvukauden 2017. Kampanjan tarkoituksena on haastaa kaupunkilaiset – ystävät, perheet, koululuokat, työyhteisöt, seurat ja kerhot – viljelemään omaa ruokaansa kaupungissa. Toteutustyyli on vapaa, viljelmä voi olla tomaattiviljelmä kukkapurkissa parvekkeella, laatikkoviljelmä kerrostalon pihalla tai kaupungin yhteisöviljelmällä. Kampanjan sydän on yle.fi/syötäväkapunki -sivusto, jossa kampanja elää ja kasvaa kasvukauden ajan. Kampanja huipentuu syksyllä Petteri Saarion ohjaamaan kaupunkiluonnosta kertovaan Asvalttiviidakot -dokumenttisarjaan, jonka aloitusdokumenttina nähdään kaupunkiviljelyyn keskittyvä Syötävän hyvä kaupunki -dokumentti. Asvalttiviidakot ja Syötävä kaupunki ovat osa Suomen itsenäisyydensatavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

Miten osallistua?

Kaupunkilaiset voivat lähteä tekemään kaupungeista syötäviä itselleen sopivalla tavalla ja mukaan voi tulla oli sitten kokenut kaupunkiviljelijä tai vasta-alkaja. Voit tehdä pienimuotoisen parvekeviljelmän, kasvattaa tomaatteja kukkapurkissa, innostaa taloyhtiösi ostamaan viljelylaatikoita tai istuttamaan omenapuun, tyyli on vapaa.

Saatat haluta seurata kasvun ihmettä koko kasvukauden tai sitten et halua sitoutua viljelyyn koko kesäksi. Jälkimmäistä vaihtoehtoa voi toteuttaa avoimella yhteisöviljelmällä tai lähtemällä avuksi tutun viljelmälle. Mitä tahansa päädytkin tekemään, kerro siitä myös muille. Postaa siis kuva tai kuvia kaupunkiviljelmästäsi Instagramiin tai johonkin muuhun sosiaaliseen mediaan hashtagilla #syötäväkaupunki. Halutessasi voit kertoa myös missä kaupungissa viljelet. Laitetaan kaupunkimme kukoistamaan! Muista haastaa myös muut mukaan!

Osallistuminen pähkinänkuoressa:

  1. Perusta kaupunkiviljelmä tai osallistu yhteisöviljelmien toimintaan.
  2. Ota viljelmästäsi tai viljelytouhuista kuvia kasvukauden eri vaiheissa ja jaa niitä
    Instagramissa tai jossain muussa sosiaalisessa mediassa hashtagilla #syötäväkaupunki.
  3. Haasta työpaikkasi, kaverisi, koululuokkasi, harrastusporukkasi tai perheesi mukaan.
  4. Kiinnostu, innostu ja hämmästy kaupunkiviljelystä seuraamalla yle.fi/syötäväkaupunkisivustoa.
  5. Jaa Syötävä kaupunki -sivun julkaisuja sosiaalisessa mediassa.
    Katso lokakuussa Asvalttiviidakot-dokumenttisarja.

Lue lisää Syötävästä kaupungista


Kuva: Petteri Saario
Sadonkorjuu palkitsee kaupunkiviljelijän. Dodo ry:n kaupunkiviljelypuutarhassa Pasilan kääntöpöydällä opitaan luomuviljelyä ja järjestetään brunsseja.