Suomen ev.lut. kirkon lupaus

Julkaistu Kategoriat Tarinat

Yhdessä syöminen on osa kirkon olemusta. Sen elämän ytimessä on ehtoollinen – ateria, joka kokoaa ihmisiä kaikkialta maailmasta ja kaikista elämänpiireistä. Tuo yhteys synnyttää myös muuta yhdessä syömistä. Yhdessä syöminen kuuluu myös vuoteen 2017.

Vuonna 2017 vietetään reformaation merkkivuotta. 31.10.1517 Martti Luther julkaisi 95 teesiä, jotka käynnistivät kirkkoa ja yhteiskuntaa muokanneen reformaationa tunnetun ajanjakson. Luther tunnetaan paitsi teeseistään myös siitä, että hän kutsui ystäviään, opiskelijoita ja muuta väkeä kotiinsa syömään ja kuuntelemaan hänen pöytäpuheitaan.

Vuonna 2017 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon versio kuudennen päivän bileistä ovat lähetyslounaat, joita monessa seurakunnassa järjestetään 6.1.2017 loppiaisena, joka on tärkeä pyhäpäivä kristilliselle lähetykselle. Kristillinen lähetys on kuljettanut ihmisiä yli kulttuurirajojen syömään yhdessä ja välittänyt ruokaa nälkäisille.

Pääsiäistä 16.4.2017 vietetään monissa seurakunnissa #samassapöydässä. Yhdessä syöminen pääsiäisyön messun jälkeen on vanha perinne, joka on vahvistumassa. Esimerkiksi Liedon seurakunnassa kuluvan vuoden pääsiäisenä tarjottiin turvapaikanhakijoiden valmistamaa syyrialaista ruokaa.

Helatorstaina 25.5.2017 seurakuntia kutsutaan järjestämään keväisiä juhlia reformaation merkkivuoden hengessä. Monissa seurakunnissa vietetään ulkoilmamessua ja järjestetään sen jälkeen yhteinen lounas. Esimerkiksi Isossakyrössä keskiaikaisessa kivikirkossa vietetyn ekumeenisen jumalanpalveluksen jälkeen syödään yhdessä vanhan kulttuurimaiseman keskellä.

Myös näiden päivämäärien ulkopuolella syödään seurakunnissa yhdessä. Esimerkiksi Vantaalla syödään 12.8.2017 Pyhän Laurin kirkkopuistossa reformaation aikaista ruokaa seurakuntayhtymän ja BRQ-festivaalien järjestämässä tapahtumassa.

Lue lisää Suomen evankelis-luterilaisesta kirkosta!