Luonnon päivien lupaus

Julkaistu Kategoriat Tarinat

Se on matka, joka pitää kokea itse. Vuodenaikojen huikaiseva kiertokulku. Siitä huolimatta, että räntäsateen keskellä lähes joka vuosi joku pohtii muuttoa kaukomaihin, moni meistä jää. Talvi, kevät, kesä, syksy – kaikki tulevat vuorollaan, varmasti. Siinä on jotain rauhoittavaa. Moni kaukomatkalle lähtenyt miettii kuuluisan laulun sanoin, mitä siitä kertoisin?

Sukeltaisiko talveen, ja kuvailisi valkoisena pölisevät pakkaslumihanget? Vai tauottomalta tuntuvan loskan ja räntäsateen. Sitä on vaikea sanoin kuvailla, kuinka hiljainen metsä on helmikuisena talvipäivänä, kun hangilla ei liiku mikään.

Ja sitten, vain viikkojen päästä: kaikki on täynnä kuhinaa! Kuinka kuvailisi parhaiten sen jokavuotisen riemunkiljahduksen, joka karkaa kun löytää ensimmäisen leskenlehden? Sen vähän keventyneen olon, kun taivaanranta rusottaa vähän pidempään illalla. Joko tuolla lensi pääsky? Luonto heräilee villinä, ja saa suomalaisetkin villiintymään!

Kylmä ja vähäluminen. Pilke silmäkulmassa muotoiltu vastaus kysymykseen Suomen kesästä kertoo paljon suomalaisesta huumorintajusta. Oikeasti olemme umpirakastuneita: kesä kestää vain kolme kuukautta, ja koko Suomi haluaa ottaa siitä kaiken irti. Ympäri vuorokauden. Kun on kuullut kuikan huudon tyynellä järvellä yöttömän yön auringon kajossa, ei voi kuin rakastua korviaan myöten Suomen kesään.

Suomen luontoa on syytä juhlia. Siksi Luonnon päivät 2017 järjestää neljä luontoon yhdessä menemisen päivää satavuotiaan Suomen kunniaksi. Suomalaiset halutaan saada sukeltamaan talveen (4.2.2017), villiintymään keväästä (22.5.2017), rakastumaan kesäyöhön (17.6.2017) ja juhlimaan Suomen upeinta luontoa (26.8.2017) sata päivää ennen virallista itsenäisyyspäivää.

Luonnon päivät 2017 tehdään yhdessä. Mukana on 40 organisaatioita, joiden joukossa on myös Syödään yhdessä -ilmiö ja ELO -säätiö. Luonnon päivät 2017 on virallinen Suomi 100 -ohjelmahanke ja se toteutetaan valtioneuvoston kanslian Suomi 100 -sihteeristön tuella.

#luonnonpaivat #suomi100

Luonnon päivien verkkosivut löydät osoitteesta www.luonnonpaivat.fi!