Anne Kuusisto

Julkaistu Kategoriat Henkilöt

Viikon henkilö on Sydänliiton suunnittelija Anne Kuusisto, jonka työhön kuuluu esimerkiksi Neuvokas perhe -kokonaisuus. Yhdessä syöminen on rakennettu sisään Sydänliiton toimintaan, ja Neuvokkaan perheen -materiaaleista löytyy esimerkiksi ohjeet ruokaviikolle ja neuvoja myönteiseen ruokapuheeseen!

Miksi yhdessä syöminen on sinulle tärkeää?

Pöydän ääressä kuulen mitä minun perheelleni kuuluu. Syömme yhdessä aina kun mahdollista ja siinä samalla höpötellään mitä on tapahtunut koulussa, päiväkodissa, harrastuksissa ja työrintamalla. Pöydän ääressä jaetaan ilot ja surut, toiveet ja tarinat.

Miten toteutat sitä itse arjessa?

Meillä yhdessä syöminen onnistuu muutamana iltapäivänä viikossa ja melkein joka päivä iltapala-aikaan. Viikonloppuisin pöydän ääressä on usein myös isovanhempia tai muita sukulaisia, jolloin vaihdetaan kuulumisia laajemminkin. Silloin tällöin syömme yhdessä myös naapurien kanssa ja se on hauskaa. Ruokapöydän äärelle kuunnellaan toisia, kerrotaan juttuja ja nautiskellaan. Olen luopunut itsetekemisen vaatimuksista ja sovellan usein puolivalmiista ruuista omanlaisia tuunauksia.

Vinkki yhdessä syömisen lisäämiseen

Älä vaadi täydellistä kattausta, ilmapiiriä tai täydellistä suoriutumista keneltäkään. Arki on arkea ja puolivillainen riittää. Lapsilla on välillä harmitusta, ruoka on sitä mitä kaapista löytyy ja välillä maidot kaatuilee. Tärkeintä on mukava ilmapiiri ja kohtaaminen. Kannustavia sanoja ja hymyjä pöydän yli ei voi koskaan tarjoilla liikaa. Lapset kaipaavat usein vanhemmiltaan positiivista huomiota ja sitä voi ruokailutilanteessa tarjoilla pienistäkin asioista. Hyvä mieli muistetaan paremmin kuin hienot gourmet-ruokalajit. Joskus voi myös hullutella ja tehdä jotain yllättävää ja hauskaa: Maalataan vaikka kaikille ruokailijoille viikset ja asetutaan pöytään roolinimien kanssa: ”Sir Rousku Rupert” ja kaverit. Tai hullutellaan ja syödäänkin tavallinen ruoka hassuista leivontakulhoista!